Hasznos tippek, érdekességek a sikeres tanuláshoz

Koncentráció

3. Koncentráció, figyelem fejlesztése

RelaxRelaxálj a koncentráló képességed fokozása érdekében

Ülj egyenesen a széken, hátad simuljon a szék támlájához, térdedet lazán engedd el csípőből, karjaid nyugodjanak a combodon behajlított könyökkel, tenyered, ujjaid lazítsd el.

Engedd, hogy a szemed becsukódjék.

Feszítsd meg erőteljesen a jobb karod és vállad, majd lazíts el teljesen. Feszítsd meg erőteljesen a bal karod és vállad, majd lazíts el teljesen.

Feszítsd meg erőteljesen a jobb lábad, majd lazíts el teljesen. Feszítsd meg erőteljesen a bal lábad, majd lazíts el teljesen.

Figyeld meg az ellazult állapotot, add át magad a pihenésnek legalább 2 percig.

A relaxáció otthoni / egyedüli elvégzéséhez először vedd fel az utasításokat valamilyen hangrögzítővel.

Mi is az a koncentráció?

A koncentráció egy bizonyos dologra, feladatra összpontosított, különösen intenzív figyelmet jelent. Hogy mennyire vagyunk képesek koncentrálni a tanulásra, az nagyban függ attól, hogy milyen lelki állapotban vagyunk. Amennyiben zaklatottság, idegi feszültség akadályoz meg minket a tanulásban, úgy a relaxálás és az izmok ellazítása, míg ha fáradtság, kedvetlenség, úgy a mozgás, aktivitás segíthet minket, hogy képesek legyünk koncentrálni a feladatunkra.

Figyelem és koncentráció

A figyelem az a lelki jelenség, amely lehetőséget biztosít a felénk áramló ingerek (hangok, fények, szagok, képek, stb.) szelektálására, az információk felvételére és feldolgozására.

A koncentráció egy bizonyos dologra összpontosított, különösen intenzív figyelmet jelent, érzékelésünk, gondolataink, elképzeléseink összeszedett állapotát.

A koncentráció fokozásának az akarat az egyik legbiztosabb támasza. Igazán koncentrálni csak az tud, aki az éppen akkor legfontosabbnak ítélt feladatra tud összpontosítani, azaz el tud szakadni attól, amihez éppen nincs köze a tárgynak!

További hasznos tippek, érdekességek a sikeres tanuláshoz

Tanulás-módszertani tréningen és tanácsadáson résztvevők mondták